Geld verdienen met podcast

Nieuwe podcasters stellen altijd dezelfde vraag voor ze de sprong wagen: “Hoeveel geld kan je verdienen met een podcast?” Ze willen weten wat de beloning zal zijn voordat ze hun tijd en energie investeren in het kweken van een podcast publiek.

Dus, hoeveel geld kan je verdienen met podcasten? Om eerlijk te zijn, de meesten verdienen $0. In feite hebben veel podcasts een negatieve cashflow omdat ze geld uitgeven aan het kopen van apparatuur en het betalen van hostingkosten voor ze ook maar één dollar verdienen.

Creatief werk zoals podcasting levert pas geld op als mensen ervoor kiezen om naar je te kijken. Dus als je een podcast wil beginnen omdat je deze week een loonbriefje nodig hebt, moet je een andere manier zoeken om je inkomen te verdienen.

Maar als je je best doet om fantastische inhoud te maken, consequent nieuwe afleveringen te publiceren, en je publiek erbij te betrekken, dan zul je uiteindelijk een show opbouwen die elke aflevering geld binnenhaalt. Er zijn veel mensen die een zeer comfortabel leven leiden door gewoon een paar uur per dag aan hun podcasts te werken.

In dit artikel leggen we uit hoe je geld verdient met een podcast, bekijken we hoe de best verdienende podcasters hun inkomen verdienen, en bespreken we wat de gemiddelde podcaster verdient. 

Geld verdienen met podcast

Geld verdienen met podcast 

Een podcast kan een geweldige manier zijn om een publiek op te bouwen. Het kan loyaliteit en een positief gevoel voor jouw merk opbouwen. Het is wat ons betreft een hele mooie manier om geld te verdienen vanuit huis. Zorg ervoor dat u de voor- en nadelen afweegt voordat je begint.

.

Voordelen van podcasten:

✓ Een band op te bouwen met je publiek

Wanneer een luisteraar zijn oordopjes in heeft en elke week 15, 30 of 60 minuten naar jouw stem luistert… stel je eens voor hoeveel vertrouwen dat schept! Jouw luisteraars hebben het gevoel dat ze je kennen, vooral als je ook wat persoonlijke inhoud deelt op je podcast.

✓ Het is een miljardenindustrie

Een miljardenindustrie is die snel groeit met enorme mogelijkheden. De enige vraag die overblijft is, hoe groot is jouw hap van deze miljardenindustrie?

✓ Volledige vrijheid

Met affiliate marketing heb je volledige vrijheid om te kiezen wanneer, met wie en waar je werkt. Je kunt immers zelf bedrijven benaderen of campagnes uitzoeken.

✓ Je kan overal werken.

Op Ibiza of vanuit het skiresort in Zwitserland of verdienen vanuit huis bij je kinderen of huisdieren. Een goede microfoon en een stil achtergrond geluid is alles wat je nodig hebt. Op de juiste plekken kun je veel inspiratie opdoen voor interessante content.

✓ Geld verdienen met je hobby

Vind je het leuk om over je passies te praten of interresante mensen te interviewen? Geld verdienen met podcasten is dan echt geld verdienen met je hobby.

Nadelen van podcasten:

 Kan erg tijdrovend zijn

Afhankelijk van de hoeveelheid editing en research je nodig hebt kan een wekelijkse podcast soms 4 tot 8 uur in beslag nemen.

 Voor de lange termijn

Een podcast heeft tijd nodig om bekend te worden. Met consequente tijd en inspanning en marketing kan je na enige tijd een groter publiek opbouwen

 Niet kostenloos beginnen

Om een podcast van goede kwaliteit te produceren, heb je een microfoon, audiobewerkingssoftware en podcast-hostingdiensten nodig.

 

Hoeveel geld kun je verdienen met je podcasten?

We horen de vraag “Hoeveel geld kunnen podcasters verdienen” de hele tijd. Zoals je kan zien, is er een groot bereik. Hoewel de meeste podcasters in het begin heel weinig verdienen, kunnen podcasts en een lucratieve carrière zijn als je volhoudt, je publiek erbij betrekt en consequent kwaliteitsvolle inhoud creëert.

✓ Extra verdienen naast je werk

Dit doen heel veel mensen en wanneer je podcast aanslaat bij de mensen is dit een leuk extra bijverdienst.

✓ Normaal mooi inkomen

Wanneer je serieus te werk gaat en heel consistent content maakt kan je na enige tijd een leuk maandsalaris verdienen

✓ Rijk worden is zeker mogelijk!

Als je veel bekendheid hebt opgebouwd en geld ontvangt via cursussen, Patreon, advertenties en of affiliate verkopen, kan dat je inkomen snel oplopen.

Hoeveel geld verdienen gemiddelde podcasts?

Wanneer iemand ons vraagt “Hoeveel geld kunnen podcasters verdienen?”, bedoelen ze eigenlijk “Hoeveel kan de gemiddelde podcaster verdienen?” Het is misschien je bedoeling om een populaire show te runnen met 10.000 miljoen downloads, maar dat zal niet onmiddellijk gebeuren. Laten we het dus hebben over enkele praktische cijfers.

Laten we eerst een paar redelijke veronderstellingen maken.

 • Je plaatst drie advertenties in elke aflevering: een pre-roll, een mid-roll, en een post-roll advertentie.
 • 2% van je publiek steunt je op Patreon. Ze doneren €5/maand (het meest voorkomende donatiebedrag).
 • 1% van je publiek zal elke maand producten kopen via je affiliate link. De waarde van elke commissie is €15.
 • 0,05% van uw publiek koopt elke maand een online cursus. De cursus kost €99.
 • U publiceert vier afleveringen per maand. Technisch gezien zijn er 4,3 weken in een maand, maar we gebruiken ronde getallen om het eenvoudig te houden.
geld verdienen met podcast vanuit huis

1000 downloads 

Op basis van deze veronderstellingen, als je 1.000 downloads per aflevering hebt, zijn sponsors nog niet geïnteresseerd in je show, maar je kunt nog steeds wat geld verdienen.

 • 100/maand in Patreon steun
 • €150/maand in affiliate verkoop
 • €495/maand in cursus verkoop
 • Totaal = €745/maand

5000 downloads

Als je 5.000 downloads per aflevering hebt, begin je sponsoring te krijgen. Je zult in staat zijn om ongeveer €20 KPM te vragen voor advertenties.

 • €1.200/maand aan advertenties
 • €500/maand in Patreon ondersteuning
 • €750/maand in affiliate verkoop
 • €2.475/maand in cursus verkoop
 • Totaal = €4.925/maand

10.000 downloads

Als u 10.000 downloads per aflevering, zullen mensen echt beginnen om uw show op te merken. Je zult in staat zijn om ongeveer €50 KPM in rekening brengen voor advertenties.

 • €6.000/maand aan advertenties
 • €1,000/maand in Patreon ondersteuning
 • €1.500/maand in affiliate verkoop
 • €4.950/maand in cursus verkoop
 • Totaal = €13.450/maand

* Hou in gedachten dat deze cijfers gebaseerd zijn op de veronderstellingen die we hierboven opsomden. Hoeveel je podcast verdient met elke inkomstenstroom kan verschillend zijn. Het is mogelijk dat je niet begint te podcasten met een kant-en-klare online cursus. Misschien vind je een sponsor die je een hogere CPM betaalt omdat je publiek overlapt met dat van hen. Of misschien heb je een publiek met diepere zakken die het niet erg vinden om je te steunen op Patreon.

Geld verdienen met podcast: hoe doe je dat?

Er zijn eigenlijk heel wat manieren om geld te verdienen met een podcast. De meest succesvolle podcasts gebruiken verschillende strategieën om geld te verdienen, zodat er geld binnenkomt van verschillende plaatsen. Waarom zou je je inkomsten diversifiëren? Voor de veiligheid. Stel je voor dat je al je inkomsten haalt uit het publiceren van je podcast op YouTube, maar dat YouTube op een dag je kanaal verbiedt. Je zou alles verliezen! Het is dus best om meerdere inkomstenstromen te creëren.  We duiken in alle manieren om geld te verdienen met podcasts in ons artikel over podcast monetization, maar hier overlopen we de top vier methodes: Sponsoring, directe ondersteuning inclusief premium content, affiliate verkoop, en complementaire producten.

1. Sponsor

Sponsoring is de meest voorkomende manier waarop podcasters geld verdienen. Podcasters promoten sponsors tijdens hun shows. Je hoort je favoriete shows waarschijnlijk een paar keer in elke aflevering hun adverteerders aanprijzen.

Hoeveel je verdient aan een sponsor hangt af van het aantal downloads van je afleveringen. Sponsors betalen op basis van kosten per mille (mille is Latijn voor “duizend”). Tarieven variëren van €15 tot €50 KPM, hoewel enorm populaire podcasts veel meer kunnen binnenhalen.

Je kan je advertenties verschillend prijzen, afhankelijk van waar je ze plaatst in je aflevering. Pre-roll advertenties lopen aan het begin van de show, meestal voor ongeveer 15-30 seconden. Na de show, post-roll advertenties ook draaien voor 15 tot 30 seconden. Deze advertenties kosten adverteerders ook hetzelfde.

Mid-roll advertenties zijn waardevoller omdat het publiek gevangen zit op het moment. Soms is de sponsor geeft je een script te lezen. Andere tijden de sponsor geeft je meer flexibiliteit.

Als je voor het eerst begint met het pitchen van advertenties, raden we je aan €15 te vragen voor pre- en post-roll advertenties en €20 voor mid-roll advertenties. Bekijk de Podcast Sponsorship Calculator om te zien hoeveel je kunt vragen voor advertenties.

2. Directe ondersteuning inclusief premium content

Directe steun is wanneer je je fans gewoon vraagt om je geld te sturen om je show te steunen. Als je inhoud en persoonlijkheid goed zijn, zijn er genoeg mensen die je met plezier een paar dollar zullen toestoppen zodat je afleveringen kunt blijven produceren.

Dit is een van de eerste oplossingen die we aanraden aan podcasters die geld willen verdienen aan hun show, omdat het makkelijk op te zetten is. De beste methode is om een Patreon account aan te maken en een pagina te maken die uitlegt waarom je steun verdient en om geld in te zamelen.

Als je Patreon niet wilt gebruiken, kun je een PayPal-knop toevoegen of een Stripe-account openen en een donatieformulier aan je site toevoegen.

Je publiek voorzien van premium content is een geweldige manier om ze je te laten steunen. Je kunt ze laten betalen voor vroege toegang tot afleveringen, bonusafleveringen, downloadbare bronnen, live chats, of toegang tot nieuwsbrieven en Facebookgroepen.

3. Directe ondersteuning inclusief premium content

Directe steun is wanneer je je fans gewoon vraagt om je geld te sturen om je show te steunen. Als je inhoud en persoonlijkheid goed zijn, zijn er genoeg mensen die je met plezier een paar dollar zullen toestoppen zodat je afleveringen kunt blijven produceren.

Dit is een van de eerste oplossingen die we aanraden aan podcasters die geld willen verdienen aan hun show, omdat het makkelijk op te zetten is. De beste methode is om een Patreon account aan te maken en een pagina te maken die uitlegt waarom je steun verdient en om geld in te zamelen.

Als je Patreon niet wilt gebruiken, kun je een PayPal-knop toevoegen of een Stripe-account openen en een donatieformulier aan je site toevoegen.

Je publiek voorzien van premium content is een geweldige manier om ze je te laten steunen. Je kunt ze laten betalen voor vroege toegang tot afleveringen, bonusafleveringen, downloadbare bronnen, live chats, of toegang tot nieuwsbrieven en Facebookgroepen.

4. Affiliate verkoop

Bij affiliate verkoop wordt u niet betaald per download, maar per verkoop. Het andere bedrijf betaalt je een commissie voor elke verkoop.

Audible heeft een populair affiliate programma waar veel podcasters en YouTubers gebruik van maken. Audible geeft je een speciale affiliate link om te promoten. Als iemand jouw link gebruikt om een aankoop te doen, verdien jij €15 en krijg je krediet voor de verkoop.

Als je geld verdient met affiliate verkoop, zorg er dan voor dat het bedrijf je een eenvoudige link geeft die voor jou makkelijk uit te spreken is en voor je luisteraars makkelijk te begrijpen is.

Enkele van de best verdienende podcasts

Het is belangrijk in gedachten te houden dat we nooit zeker zullen weten wat een podcast verdient omdat hun inkomsten niet publiek beschikbaar zijn. We weten enkel wat ze ons vertellen en wat we kunnen afleiden. Enkel de eigenaars van de podcast weten exact wat hun show verdient.

Bovendien hebben podcasts, zoals elk bedrijf, uitgaven. We weten niet wat de podcast-eigenaars betalen om hun show te runnen, dus is het moeilijk om het getal te berekenen waar het ons echt om gaat: de winst.

Als podcast A €10.000/maand verdient met €2.000/maand aan onkosten en podcast B €12.000/maand met €8.000/maand aan onkosten, dan verdient show A technisch gezien meer geld, maar het gaat om totaal verschillende financiële situaties. We zouden graag een uitsplitsing maken van hun winst (wat de hosts werkelijk mee naar huis nemen), maar we hebben die informatie gewoon niet.

Met dat in gedachten, zijn hier enkele gegevens over enkele van de best verdienende podcasters om je te helpen begrijpen wat mogelijk is.

 • Elke aflevering van The Joe Rogan Experience levert ongeveer 800.000 dollar op. Met drie afleveringen per week, verdient zijn show 9,6 miljoen dollar per maand. Op YouTube verdient hij nog eens $16.500 tot $264.000 per maand.
 • Chapo Trap House heeft 32.874 klanten, wat neerkomt op $147.262 per maand.
 • Pat Flynn’s Smart Passive Income heeft twee podcasts. Zijn populairste podcast verkoopt geen advertenties, maar samen verdienen ze meer dan $100.000 per maand aan affiliate-inkomsten.
 • Last Podcast On The Left heeft 11.290, wat neerkomt op 53.958 dollar per maand.
 • Tiny Meat Gang heeft 10.638 patrons, wat neerkomt op 51.199 dollar per maand.
 • Tussen advertenties, YouTube-inkomsten en Twitch-inkomsten, verdient The H3 Podcast iets minder dan $500.000 per maand.
 • The Ringer verdient meer dan 15 miljoen dollar aan podcast-advertenties.
bijverdienen vanuit huis

Wil jij vandaag nog beginnen met verdienen met een podcast?

Bij het runnen van een online business moet je voortdurend kijken naar welke verbeteringen er mogelijk zijn. Er kunnen allerlei verbeteringen zijn. Heb je geen of weinig verkopen? Dan kun je overwegen om andere producten te gaan verkopen, zodat de cashflow wél op gang komt. Bij het zoeken naar nieuwe producten kun je gewoon weer de lijsten van Bol.com bekijken, die eerder in dit artikel zijn genoemd. Krijg je veel aankopen retour? Dan geven de product beschrijvingen misschien wel een verkeerd beeld. Kijk continu wat je kunt verbeteren om je verkopen (en dus je inkomsten) te verhogen!