Geld verdienen met teksten schrijven

Wil je graag een extra zakcentje verdienen naast je baan? Of wil je graag ergens werken en wonen in de wereld waar je alleen je laptop en een internetverbinding voor nodig hebt? Dan kan je geld verdienen met teksten schrijven. Er zijn steeds meer mensen die dit doen en dat is niet voor niets. Je kunt dit gemakkelijk vanuit huis doen en daarmee geld verdienen als het jou uitkomt.

Hoe kan je nu precies geld verdienen met teksten schrijven? En kan je er ook flink meeverdienen als je veel schrijft? Op deze pagina lees je daar meer over.

geld verdienen met teksten schrijven

Voordelen van geld verdienen met teksten schrijven

Geld verdienen met teksten schrijven is wat ons betreft, erg leuk. Je kunt er ook goed geld verdienen, maar of je nou teksten voor anderen schrijft of voor jezelf, een beetje schrijverstalent wel gewenst. Daarnaast  moet het schrijven je wel liggen. 

✓ Gemakkelijk te beginnen

Dit de gemakkelijkste manier is om gelijk een bedrijf te starten. Geen eigen producten en opstartkosten. Je hebt alleen een laptop en internet nodig en je kan al gelijk beginnen.

✓ Heel veel nieuwe kennis

Als je verschillende opdrachtgevers hebt zal je waarschijnlijk ook over verschillende onderwerpen schrijven. Langzamerhand krijg je steeds meer kennis over algemene zaken. Je zult steeds op onderzoek moeten gaan als je teksten gaat schrijven. Als je er dan ook nog eens voor betaald krijgt is dat natuurlijk extra leuk. 

✓ Betaald goed!

Het verschilt hoeveel geld je verdient, maar vanaf 5 cent per woord is een goede indicatie. Je schrijft al gauw naast je vaste baan of studie zo’n 20.000 woorden per maand. Je verdient dan om en nabij de 1000€ euro per maand. Mooi meegenomen toch?

✓ Je kan overal werken.

Je kan het overal ter wereld doen. Je hebt alleen laptop nodig en een werkende internetverbinding. Vervolgens kan je al aan de slag. Je kan hiermee dus ook prima geld verdienen vanuit huis.

✓ Teksten schrijven is geld verdienen met je hobby

Vind je het leuk om te schrijven over je favoriete onderwerpen zoals huisdieren of sport? Je kan vaak aangeven over welke onderwerpen je het liefst schrijft en hier kiezen je klanten je op uit. Het schrijven voelt dan aan als hobby.

geld verdienen met teksten schrijven vanuit huis

Geld verdienen met teksten schrijven: welke vaardigheden heb je nodig?

Geld verdienen met teksten schrijven is niet erg eenvoudig. Je zult hier namelijk wel bepaalde vaardigheden voor nodig zijn. Daarom is het belangrijk dat je je hier goed over inleest. Zo zal je in ieder geval perfect Nederlands moeten kunnen schrijven. Je kunt geen teksten verkopen die bomvol fouten staan.

Als je hiermee je brood wilt verdienen is het dus belangrijk om jezelf af te vragen of je taalkundig handig bent. Heb je veel moeite met schrijven? Of vind je het simpelweg niet leuk? Dan is dit misschien niet de beste optie voor jou.

Als je geld wilt verdienen met teksten schrijven is het belangrijk dat je over de volgende vaardigheden beschikt:

  • Je bent creatief;
  • Je beschikt over een talenknobbel en je kunt overweg met grammatica, spelling en hebt een uitgebreide woordenschat;
  • Tot slot kan je ook een leuk verhaal schrijven. Je schrijft graag een meeslepend verhaal dat mensen graag willen lezen.

Wat voor inkomen verdien je met teksten schrijven?

Een normaal tarief is vanaf 5 cent per woord. Als jij dan een tekst schrijft van 1000 woorden krijg je dus 1.000 * €0,05. Dat is 50 euro. Als je een beetje snel en gemakkelijk schrijft, rond je zo’n tekst in een uur af. 50 euro per uur is een lekker salaris. Op het moment dat je columns gaat schrijven verdien je al gauw €0,10 tot €0,40 per woord.

✓ Extra verdienen naast je werk

Wanneer je plezier hebt in teksten schrijven, waarom dan geen extra zakcentje verdienen? Als je elke werkdag 1 uur schijft, verdien je zo’n 50€ * 5 dagen * 4 weken = 1000€ per maand .

✓ Normaal mooi inkomen

Pak je het goed aan en weet je veel klanten te krijgen dan kan je een goed hoog inkomen verdienen als je bereid bent er voldoende ervoor te doen.  Je moet natuurlijk ook leuk kunnen schrijven.

✓ Rijk worden is mogelijk!

Het is wel moeilijk. Je zou genoeg klanten moeten hebben die je €0,40 per woord geven. Je zou dan al bij 20.000 woorden al op de €8.000 euro zitten. Dat is goed verdienen als je bedenkt dat sommige schrijvers 2 of 3 keer zoveel schrijven! 

Dit zijn de verdienmodellen

Wil je graag geld verdienen met teksten schrijven? Dan zijn er verschillende verdienmodellen waar je uit kunt kiezen. Je kunt deze verdienmodellen natuurlijk ook met elkaar combineren en zodoende de risico’s spreiden.

1. Schrijven voor een opdrachtgever

De meeste tekstschrijvers kiezen voor het eerste verdienmodel: je schrijft teksten voor een opdrachtgever. Veel website-eigenaren willen graag dagelijks nieuwe content, maar hebben niet altijd tijd of zin om dit zelf te schrijven. Dat biedt dus een mogelijkheid voor jou. Jij kunt geld verdienen met teksten schrijven.

Meestal krijg je een vergoeding per woord. Schrijf je bijvoorbeeld een tekst van 1.000 woorden? Dan kan je misschien wel €0,05 per woord vragen. Je ontvangt dan 50 euro voor de tekst. Als je in een uurtje tijd een tekst van 1.000 woorden hebt geschreven verdien je toch even snel 50 euro.

Soms zal je je echter flink moeten verdiepen in een bepaalde tekst. Is het bijvoorbeeld een lastig onderwerp? Dan is het natuurlijk redelijk om iets meer te vragen. Probeer van tevoren een tarief vast te stellen.

Je kunt je diensten onder andere aanbieden op platforms als Fiverr, Textbroker of Schrijversgezocht.nl. Daarnaast kan je natuurlijk je eigen website (laten) maken en hier je diensten op aanbieden.

2. Starten met affiliate marketing

Je kunt ook geld verdienen met behulp van affiliate marketing. Je kunt bijvoorbeeld een eigen blog beginnen. In je blog kan je productreviews schrijven en linken naar een artikel. Als je bezoeker dan een artikel bestelt via jouw partnerlink, ontvang jij een kleine commissie.

Mocht je veel bezoekers op je website ontvangen, en veel mensen klikken op jouw partnerlinks, kan je ook veel commissies ontvangen. Dat kan zorgen voor een leuk maandelijks inkomen.

Het voordeel hiervan is dat je ook inkomen ontvangt als je even niets schrijft. Immers: de content is al online gepubliceerd. Ook wanneer je even niets schrijft kunnen bezoekers terugkomen op jouw website om jouw review te lezen.

Deze manier van geld verdienen met teksten schrijven vereist echter wel geduld en kennis. Je zult niet alleen verstand moeten hebben van het schrijven van SEO-geoptimaliseerde teksten, maar ook moet je bijvoorbeeld een website (laten) maken. Daarnaast zal je bijvoorbeeld backlinks nodig zijn om je website meer autoriteit te geven.

Wil je hier graag meer over weten? Lees dan dit artikel: geld verdienen met affiliate marketing.

3. Columns schrijven

Je hebt ook nog de mogelijkheid om columns te schrijven. Als je een écht goede schrijver bent is dit een aanrader. Alleen de beste schrijvers worden namelijk gevraagd om columns te schrijven. Daarnaast moet je ook een sterke eigen mening hebben als je een goede column wilt schrijven.

Helaas kunnen wij geen exacte getallen geven over de verdiensten van een column, maar doorgaans is dit tussen de €0,10 en €0,40 per woord. Dat is dus ook flink hoger dan wanneer je voor een opdrachtgever schrijft. Je kunt dus veel meer geld verdienen met teksten schrijven op deze manier, maar het is ook een stukje lastiger.

Als je wekelijks een column kunt schrijven voor een blad kan je er echter flink aan verdienen. Zoals eerder omschreven in dit artikel kan je deze drie verdienmodellen ook met elkaar combineren. Zo spreid je je risico.

Google-geoptimaliseerde teksten

Als je graag geld wilt verdienen met teksten schrijven is het vaak ook handig dat je teksten kunt schrijven die goed scoren in Google. Mocht je teksten voor een opdrachtgever gaan schrijven, dan is dat vaak een vereiste van je opdrachtgever.

Hoe hoger de teksten staan in Google, hoe meer mensen dit potentieel gaan lezen. Daar zit natuurlijk weer een verdienmodel achter, maar daarover vertellen wij jou straks graag iets meer. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden als je teksten wilt schrijven voor de zoekmachines. Het is daarom raadzaam om je hierin te verdiepen als je hier je werk van wilt maken. Hieronder een aantal tips:

  • Gebruik veel witruimte en tussenkopjes

  • Schrijf in korte, duidelijke zinnen

  • Schrijf korte alinea’s (50 tot 70 woorden)

  • Maak slim gebruik van bullet points

  • Begin met je belangrijkste punten en leg die daarna pas uit: zo hou je de aandacht vast

  • Gebruik signaalwoorden om alinea’s aan elkaar te knopen, zoals eerst, daarna, dus, toen, vervolgens

  • Zoekwoorden in de koppen